Ministryně obrany zavítala do SUAS GROUP a Sokolovské uhelné

17/5/24
Sdílet tento příspěvek

Na cestu do Karlovarského kraje přijela v tomto týdnu ministryně obrany Jana Černochová, a to na pozvání poslance a místopředsedy Podvýboru pro regiony a transformaci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jana Bureše. Cílem výjezdu bylo hledat pro ekonomiku kraje nové příležitosti po ukončení těžby uhlí.

V SUAS GROUP a Sokolovské uhelné se setkala s předsedou dozorčí rady Pavlem Tomkem a předsedou představenstva Janem Filipem, kteří seznámili ministryni s portfoliem činnosti a  plány do budoucna. Probírala se možná účast podniku a dalších dceřiných firem na potřebách Armády České republiky a obrany státu.

„Skupina má významnou roli v zajištění energetické bezpečnosti Karlovarského kraje a dalších regionů. Má ale také bohatou strojírenskou a opravárenskou činnost a dokážu si proto představit, že by její produkty našly své uplatnění ve vojenských platformách,“ prohlásila Jana Černochová s tím, že další variantou zapojení je nabídnutí firmám obranného a bezpečnostního průmyslu již nevyužívané lomy skupiny jako testovací polygony pro různé bezpilotní prostředky armády.

„Velmi si ceníme možnosti představit paní ministryni naši moderní strojírenskou výrobu a opravy těžké techniky. Probrali jsme společně oblast spolupráce se střední vojenskou školou v Sokolově a zapojení jejích žáků do praxí. Určitě chceme pracovat s námětem účasti na veletrzích firem mimo jiné i z oblasti obranného průmyslu a budeme se snažit najít cestu, jak se zapojit do výrobních řetězců,“ řekl předseda představenstva Jan Filip.

V sídle SUAS GROUP se pak uskutečnila diskuse se zástupci Hospodářské komory Karlovarského kraje. „Podpora českého obranného průmyslu je cílem každé mé cesty, proto jsem místním podnikatelům a firmám představila náš výhled modernizace armády, aby měli možnost se případně zapojit ve svém oboru,” dodala ministryně.


Ze Sokolova zamířila Jana Černochová na Chebsko.

Sdílet tento příspěvek